God morgon! :)

Första dagen igår var tung när det gäller fastan, Subhan Allah. Jag mådde inte alls bra. Svettades och frös samtidigt. Jag hade inte ätit mat på natten, så jag var väldigt hungrig. Men det gick bra! :) Man får påminna sig själv om varför man fastar. Vi muslimer fastar för att komma närmare våran Skapare, ge sig själv en ny chans under ramadan. Man ska be sina 5 böner (och självklart prioritera bönen under resten av året också), läsa Koranen, hålla sig borta från synder (kontrollera sitt humör, sitt tal/sin tunga), försöka stå emot sina begär, osv. Alla profeter har fastat. Moses, Muhammad, Jesus, Abraham. Alhamdulillah. Jag bröt fastan halv nio. Jag åt frukt och drack vatten, och sedan åt jag köttfärssås med pasta. Det var så otroligt gott! 
 
Här i Umeå fastar vi i 19 timmar! Det finns en fatwa som man kan följa. Då är fajr 2.31. Man går upp och äter något och ber), och sedan fastar man till klockan 20.18 på kvällen. Solen går ju aldrig ner. Det är ju ljust till och med på nätterna här i Sverige om somrarna. Man får själv bestämma om man vill bryta fastan 20.18 eller 22.37. Den "riktiga" tiden är 22.37. 
Det var så gott! Alltså maten smakar 100 gånger så bättre när man bryter fastan. Alla smaker bara exploderar i munnen. Det är underbart och man är så tacksam. När man fastar tänker man också på sina medmänniskor som svälter runt om i världen. De är hungriga hela tiden. Vi som fastar vet ju att vi kan äta mat en viss tid på kvällen. Under ramadan är det också viktigt att hjälpa sina medmänniskor, skänka pengar och mat till de fattiga. Det ska man självklart tänka på att göra under resten av året också.
 
Nu ska jag dammsuga, fara och göra några ärenden, och sedan ska jag handla lite; tandkräm, vattenmelon, honungsmelon, m.m. Jag älskar melon! Det är så bra att äta på kvällen innan man lägger sig och sover. Vätskan från melonen gör så att man inte blir så törstig nästa dag när man fastar.
Umm Ismail

Assalamu aleykom sa rahmatullahi wa barakatuh syster, angående fastan när den är så lång så finns det en fatwa här som du kan läsa:

http://www.darulhadith.com/v2/hela-den-langa-skandinaviska-dagen-skall-fastas/

Må Allah belöna dig för allt syster och må Allah acceptera vår fasta och förlåta oss för alla våra synder!